Skip to content

Når egen livshistorie blir et kunstverk

Mars 2016

Shwan Dler Qaradaki (f. 1977) var årets festspillkunstner under Festspillene i Nord-Norge i 2016. Men før det kommer han til Åsenhuset på Fjellstrand for å vise og snakke om sin kunst, blant annet videoverket Salte Kyss. Det skjer søndag 13. mars.

Qaradaki er født i Suleimani i den kurdiske delen av Irak. Han flyktet derfra i 1997, og kom til Norge to år senere. 
I mange år levde han som papirløs, eller såkalt MUF’er – menneske uten framtid. Først i 2011 fikk han permanent opphold i Norge.

Før han flyktet fra Kurdistan var han i gang med en kunstutdannelse, og han fullførte en mastergrad ved Kunsthøgskolen i Oslo 2009.

Qaradaki jobber med både foto, animasjoner, akvareller og tegninger. Kunsten hans gir et innblikk i menneskene som til sammen utgjør flyktningestrømmen. Han forteller om sin egen lange og traumatiske flukt, om det å vokse opp i et krigsherjet land og hva det gjør med et menneske å måtte vente 12 år på å få permanent opphold i Norge.

For kunstnere som jobber i etterdønningene av traumer kan en metode være å ta i bruk sin egen livshistorie for å belyse politiske og humanitære spørsmål, og gjennom dette skape en nødvendig identifikasjon hos publikum.

I dag er han en etablert og mye utstilt kunstner som primært arbeider med stoff knyttet til egen flyktningebakgrunn. 
Han har fått kulturrådets nykommerpris, Oslo bys kulturpris, og nå festspillkunstner.

Salte Kyss som nå er en trilogi, ble også vist under utstillingen Krigens Skygge på Kunstnernes Hus i Oslo i fjor vår. Salte Kyss også med i Nasjonalmuseets vandreutstillinger, og er tilgjengelig for den kulturrelle skolesekken. 
I fjor høst hadde han utstillingen Til mine barn i Kunstnerforbundet i Oslo.

Samme dag kan også fotoutstillingen Ungdomsliv i unntakstilstand ses i Åsenhuset.

Det blir et kort musikalsk innslag med Marius Løkse (fløyter) og Thomas von Sonnenberg (cajon).

Det blir også en liten innledning ved journalisten, forfatteren og filmskaperen Øystein Rakkenes.

Facebook
Twitter
Pinterest