Februar 2015
Arifur Rahman kom til Drøbak som Akershusbyens første fribytegner i 2010. Nå stiller han ut 20 av sine politiske tegninger på Nesodden.
Utstillingen åpner i Åsenhuset på Ellingstadåsen søndag 22. februar kl. 14. Styreleder i Avistegnernes Hus, Helge Simonsen, vil holde en innledning.
Arifur Rahman er fra Bangladesh. I 2007 ble han fengslet og torturert for en tegneserie publisert i magasinet Alpin. Tegneserien spøker med skikken med å sette Muhammad foran alle navn. En eldre mann spør inkvisitorisk en liten gutt med katt om hva han heter og hva faren heter. Gutten svarer til slutt at katten heter Muhammad katt. Det ble oppfattet som en fornærmelse mot profeten. Magasinet ble stoppet og religiøse fundamentalister oppfordret til demonstrasjoner.
I etterkant av det seks måneders lange fengselsoppholdet ble Arifur truet og oversett. Saken ble også fremmet for en annen provinsdomstol i 2009. Denne gang med krav om ytterligere to måneders fengsel. Men etter en appell til Høyesterett ble tiltalen frafalt mot møteplikt hver måned, noe han trolig fremdeles har!
Arifur kom til Drøbak i desember 2010. Siden har han blant annet gått på Nansenskolen på Lillehammer, med fordypning i kunstfag. Han hadde en utstilling med egne arbeider under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Arifur er særlig opptatt av animasjon som uttrykk.
Både i Bangladesh og i Norge har han produsert flere korte tegnefilmer. Han har etablert et eget nettsted www.toonsmag.com, for online publisering av tegninger.
Arifur var også med i Je suis Charlie-utstillingen i Avistegnernes Hus i Drøbak.
Hans strek handler mer og mer om ytringsfrihet og pressefrihet, sier han. I likhet med svært mange av verdens tegnere var han tidlig ute med å ty til pennen som respons på terroren i Paris. Over en hel side i Akershus Amtstidende viste han nylig sorgen gjennom en elv av blod, som bare renner og renner.
– Blodet stopper ikke, men renner helt til oss, forklarer Arifur, og forteller om dårlig nattesøvn i dagene etter angrepet på Charlie Hebdo.
Han tenker både på egen situasjon og på ofrene.
– Jeg tegner mer og mer, og vil vise at tegningen er sterkere enn våpen, sier han.
Arifur Rahman. Foto: Knut Utler