Skip to content

Middelhavets mennesker

Khaled Mattawa vokste opp i Libyas nest største by Benghazi. Etter Muammar Gaddafis fall kunne han for første gang på mange år reise tilbake dit. Etterpå skrev han diktsamlingen Mare Nostrum, om Middelhavet og dets mennesker. Lindis Hurum fra Leger Uten Grenser innledet 8. januar en kveld på Litteraturhuset i Oslo om sitt møte med Middelhavet og Mattawas poesi, før Mattawa selv møtte Libya-ekspert Mary Fitzgerald til samtale.

Diktsamlingen Mare Nostrum (latin for «vårt hav») består av dempede tekster som trekker veksler på tradisjon og historie fra hele middelhavsregionen. Salmer og hyllingsdikt om dem som forlater hjemstedet på Afrikas horn, om menneskesmuglerne i Sahara-ørkenen og frivillige som tar imot flyktninger på Lesbos. Men Mattawa skildrer også sitt hjemlands skjebne etter Gaddafis fall, der flyktninger fra hele den utvidete Middelhavsregionen holdes fanget basert på en avtale med EU.

Den irske utenriksjournalisten Mary Fitzgerald kom til Benghazi i 2011, bare dager etter at opptøyene mot diktatoren Gaddafi startet. I dag er hun bosatt i den historisk viktige middelhavsbyen Marseille, men fortsatt er det Libya som er fokus for hennes arbeid.

(Hentet fra Littearturhuset nettsider)

Facebook
Twitter
Pinterest