Skip to content

Får Ossietzkyprisen

Et mangfoldig og aktivt sivilsamfunn har vært en av de fremste suksessene i Afghanistan de siste 20 årene. Ossietzkyprisen 2021 tildeles frie ytrere fra Afghanistan for deres fremragende og betydningsfulle innsats for ytringsfriheten.

Det skriver Norsk PEN på sin nettside.

– Afghanske ytrere har vært hjørnesteinen i landets demokratiutvikling. Det ser vi blant annet gjennom et økt antall bokutgivelser, aviser, og radio- og tv-kanaler de siste tiårene. Med årets Ossietzkypris ønsker vi å hedre disse modige menneskene, sier Kjersti Løken Stavrum, leder av Norsk PEN. 

Begrepet ytrere inkluderer aktivister, journalister, forfattere, poeter, filmskapere, redaktører, fotografer, kunstnere og andre som ved hjelp av fredelige midler har fremmet ytringsfrihet.

– Afghanske ytreres arbeid for et mer tolerant, åpent og inkluderende samfunn bidro til sivilsamfunnets oppblomstring, økt pressefrihet, og til å styrke jenters og kvinners samfunnsdeltakelse, sier Løken Stavrum.

Abdul Samay Hamed (bildet), leder av Afghansk PEN og en svært anerkjent forfatter, poet og kulturpersonlighet i Afghanistan, vil motta Ossietzkyprisen på vegne av afghanske ytrere under prisutdelingen på Litteraturhuset i Oslo 15. november 2021. 

Afghanistan er fortsatt et av de landene i verden hvor det er farligst å være journalist, og siden 2004 har det blitt rapportert mer enn 80 drap på journalister. – Talibans statskupp har gjort situasjonen for ytrere mer farlig enn noensinne, og mange lever i skjul i fare for sitt eget liv. Det er svært viktig at verdenssamfunnet fortsetter å finne måter å støtte ytrere og deres arbeid, sier Løken Stavrum.

Utdelingen av årets Ossietzkypris finner sted 15. november 2021 på Litteraturhuset i Oslo.

FOTO: Norsk PEN

Facebook
Twitter
Pinterest